Dünya Basınında Sınır Ötesi Kara Harekatı Hakkında Yorumlar
Amerika ve Avrupa Basını
NTV-MSNBC VE AJANSLAR Güncelleme: 14:12 TSİ 23 Şubat 2008 CumartesiAmerikan The Washington Post, Türkiye’nin kara harekatının, Irak’la gerginliğin artırdığını ve Bush yönetimini PKK ile mücadelede ‘Türkiye’nin aktif ortağı’ olduğunu yazdı. İngiliz Independent ise “Irak’ın yeni işgali” manşetini attı.
(IMG:Linkleri görmek için lütfen Giriş Yapın veya Kayıt Olun ...)
ABD’de yayımlanan The Washington Post gazetesi, Dohuk çıkışlı haberinde, bu operasyonla birlikte ilk defa çok sayıda Türk askerinin, Irak’ın ABD önderliğindeki koalisyon güçlerince 2003’te işgalinden bu yana bu ülkenin topraklarına girdiğini kaydetti.
Gazeteye konuşan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, “Bu ciddi bir tırmanma. Herhangi bir küçük hatanın daha geniş sorunlara yol açabileceğinden korktuğumuz için, bunun en kısa sürede sona ereceğini umuyoruz” dedi.
The Washington Post, Irak’ın kuzeyindeki peşmergelerin “alarm” durumunda olduğunu yazdı. Bush yönetiminin, terör örgütü PKK ile mücadelede Türkiye’nin aktif bir ortağı olduğunu kaydeden gazete, Bush’un terör örgütü PKK’yı Türkiye, Irak ve ABD’nin düşmanı olarak nitelediğine, Amerikan ve Türk orduları arasındaki istihbarat paylaşımına işaret etti.
IRAK’IN YENİ İŞGALİ İngiliz basınında, harekata en geniş yer veren The Independent oldu. Gazete, birinci sayfasının tamanını büyük boy bir fotoğarafla ayırdığı harekatla ilgili manşetinde, “Irak’ın yeni işgali” başlığını kullandı.
Gazetenin Ortadoğu uzmanı Patrick Cockburn imzalı haberde, Türkiye’nin gerçekleştirdiğini harekatın, Irak’ın barış içinde yaşayan ve ABD işgalinden fayda sağlayan tek bölgesinin, istikrarını tehdit ettiği öne sürüldü.
ABD AÇISINDAN UTANDIRICI GELİŞMEHarekatın, bunu engellemeye çalışan ABD açısından , utandırıcı bir gelişme olduğu yorumu da yapılan haberde, Türkiye’nin bu dönemde kara harekatı gerçekleştirme nedenlerinden biri olarak da, gazetenin kullandığı ifade ile “ılımlı İslamcı Erdoğan hükümetinin, Silahlı Kuvvetleri destekleyen hararetli milliyetçi kesimden geri kalmak istememe arzusu” olduğu da iddia edildi.
The Guardian gazetesi de, geniş yer verdiği Türkiye’nin kara harekatı ile ilgili haberde, “Bu harekat, Türklerin PKK’yı bölgede avlamak için başvurduğu girişimin, yeni bir aşaması sayılıyor” denildi. İngiltere ve ABD’nin, harekatı durdurmak için Türkiye’ye telkinde bulunduğuna da dikkat çekilen Guardian’ın haberinde Türkiye ve Kuzey Iraklı Kürtler arasındaki gerilimin daha da artacağına vurgu yapıldı.
‘SINIRLI OLACAK’ AÇIKLAMASI ABD İÇİNThe Daily Telegraph gazetesinin haberinde ise, TSK’nın harekatının ABD tarafından hoş karşılanmayacağını bilen Ankara’nın, “Harekat sınırlı olacak şeklinde bir açıklama yaptığına dikkat çekiliyor.
Daily Telegraph, çok sayıda askerini ve polisini yitiren Türkiye’nin, böylesi bir harekata girişmek için uzun süredir kamuoyu baskısı altında olduğunu da savundu. Telegraph, ABD’nin, bu tür bir harekatın İran’ı da sınır ötesinden Irak’a karşı benzer eylemlerde bulunmaya yüreklendireceği endişesi içinde olduğunu da kaydetti.
KIŞ MEVSİMİNDE SALDIRI SÜRPRİZİFinancial Times gazetesi, AB ve ABD’nin, bu harekatın bölgedeki istikrarı zedeleyeceği endişesi taşıdığına dikkat çekilirken, Türkiye’nin kara harekatını bu dönemde, yani kışın ortasında gerçekleştirmesinin nedeni olarak da, havalar ısınınca yeniden harekete geçmesi beklenen PKK’ya karşyı sürpriz bir saldırı olması gösterildi.
BBC radyo ve televizyonları da, harekatı dün gün boyu bültenlerinde aktarırken, hem yazılı, hem görsel-işitsel basında, PKK terör örgütünden, her zamanki gibi, “asiler, gerillalar, ya da savaşçılar” şeklinde sözedilmesi de dikkat çekti.
BATI’NIN İLK TEPKİSİ ILIMLIBelçika’nın yüksek tirajlı Le Soir gazetesi de, ‘Türk Silahları Kuvvetleri’nden PKK’ya sıcak takip’ başlıklı haberinde, Ankara’nın Kuzey ırak’a düzenlemiş olduğu kara harekatına geniş yer ayırdı. ABD tarafından da teyit edilen ancak sınırlı bir operasyon olarak tarif edilen kara harekatına, Batı’nın ilk tepkisinin ılımlı olduğunun altını çizen Le Soir gazetesi, harekat öncesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Iraklı mevkidaşı Celal Talabani’yi telefonla arayarak bilgi verdiğini belirtti.
Le Soir gazetesi, Türk yetkililerinin operasyonun zaman açısından sınırlı olup, hedefin sadece PKK olduğunu açıkladığı hatırlatırken, TSK’nın Kuzey Irak’ta kalıcı olmayacağının da sinyalini verdiğini yazdı.
Kara harekatından önce Türk Hava Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’ı ağır bir şekilde bombaladığını belirten gazete, kara operasyonuna yaklaşık 10 bin askerin katıldığını belirtti.
Türkiye’nin Kuzey Irak’a düzenlemiş olduğu kara operasyonuna AB’den de destek geldiğini hatırlatan gazete, Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu sözcüsü Krisztina Nagy’nin “Türkiye halkını terör eylemlerinden korumak için almış olduğu önlemler meşrudur” şeklindeki sözlerine yer verdi.
ASKER SAYISI KESİNLİK KAZANMADILa Derniere Heure gazetesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin düzenlemiş olduğu operasyona katılan askerlerinin sayısının henüz kesinlik kazanmadığını belirtirken sayılarının 3 bin ile 10 bin arasında olduğunun ifade edildiğini yazdı.
TSK’nın operasyonunun, Batı’nın sınırlı desteğini aldığını belirten gazete, operasyonun ne kadar süreceğine dair de bir bilginin bulunmadığını belirtti. Batı’nın Türkiye’ye vermiş olduğu sınırlı desteğin altını çizen gazete kara harekatının 15 günü geçmemesinin öngörüldüğünü de bildirdi.
La libre Belgique gazetesi ise TSK’nınn Kuzey Irak’a düzenlemiş olduğu kara harekatına kısa bir haber ile yer verdi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün üniversitelerde baş örtüsüne izin veren yasayı onayladığını sayfalarına taşıdı.
KÜRT SORUNUNU ÇÖZMEZKonu Alman basınında da geniş yer aldı. Frankfurter Allgemeine Zeitung başlığına, harekat sırasında çok sayıda can kaybı olduğunu taşıdı. Harekatın sivillere değil sadece PKK’ya yönelik olduğu yönündeki açıklamasına da yer veren gazete, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Kuzey Irak ve Türkiye’ye bölgede birlikte istikrar sağlaması çağrısında bulunduğunu yazdı. Gazete, askeri harekatın Kürt sorununu çözmeyeceğini savunan bir yoruma da yer verdi.
HAREKAT PKK’NIN YARARINATagesspiegel gazetesi ise kara harekatını, ‘bombalama politikası’ olarak nitelendirdi. Kara harekatının PKK’ya zarar vermeyeceğini aksine yarar sağlayacağını öne süren gazete, Zaman siyasi çözümler zamanıdır” diye yazdı.
Gazete, Türkiye nin PKK konusunda ilk defa bu kadar uluslararası desteğe sahipken, harekat düzenlemesinin, mantıklı olmadığı görüşünde.
Süddeutsche Zeitung da harekat uluslararası alanda endişelere neden olurken, ABD’nin onayını eleştiriyor. Gazete, kara harekatının hedefine ulaştığı zaman sona ereceğini yazıyor.
DEVLETLER HUKUKU ANKARA’NIN YANINDADie Welt gazetesi de, “Körelmiş silah” başlığı altında yayımlanan yorumda, “Sınırlı bir operasyonla kendini dağdaki teröristlere karşı savunduğu takdirde devletler hukuku Ankara’nın yanındadır. Vurgu, ‘sınırlı’ sözcüğünde yatmaktadır” ifadesi kullanıldı.
Frankfurter Rundschau gazetesi, “Ankara’nın operasyonu dünya çapında endişe yarattı” başlığıyla verdiği haberinde, Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Jaeger’in, duyulan endişeyi dile getirerek, operasyonun hiç de az olmayan bir istikrarsızlık riski içerdiğini söylediğini aktardı.
TERÖRİST AVIİtalyan Il Giornale gazetesi, ’10 bin Türk askeri Irak’ta terörist avında’ başlığını kullandı. İç sayfalarda yer alan haberde, Erdoğan’ın operasyon hakkındaki sözlerine yer verilirken, Irak Başbakanı El Maliki’nin durumdan hoşnutsuz olduğu vurgulandı.
La Stampa gazetesi ise Türk askerleri ‘isyancı’ avında başlığını kullandı. NTV’de yayınlanan yorumlara değinen gazetedeki haberde Erdoğan’ın operasyonun sivil halka yönelik olmadığı sözlerıne yer verildi.