İçeriğe git

Welcome to Kadim Dostlar ™ Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account
Resim

Eski Mısır'da Yemek | Eski Mısır'da Yemek Kültürü - Eski Mısır'da, Yiyecek Olarak Ekmek Ve Bira Bolca Tüketilirdi

- - - - -

  • Yanıtlamak için lütfen giriş yapın
Bu konuya 1 yanıt gönderildi

#1
Esesli

Esesli

    KD ™ Kadim Dost

  • Yetkili
  • 5.814 İleti
  • Gender:Male
  • Location:EsEsli
  • Interests:sinema bilgisayar seyahat
Eski Mısır'da Yemek


Eski Mısır'da, yiyecek olarak ekmek ve bira bolca tüketilirdi. Sebze ve su ürünleri ise yine en çok tüketilen gıdalar arasında yer alıyordu.


Resmi ekleyen



Coğrafi iklim koşulları yüzünden meyve ve sebze bağlarının yetersizliği, Mısırlıları deniz ürünlerine yöneltmişti. Soğan ve sebzeler kurutularak kışın da kullanılırdı.

En yaygın kullandıkları meşrubatların başında ise arpadan yaptıkları içecekler gelirdi. Güneşte kurtulmuş salamura bırakılan balık etleri de yine tüketilen gıdalar arasındaydı. Evcil olarak yetiştirilen hayvanların eti oldukça pahalıydı bu yüzden avlanmak, yabani meyve ve sebzelerden yararlanmak Mısırlılar için daha cazip bir yöntemdi. Yine dinsel kaynaklı nedenlerden dolayı tapınaklarda kurban edilen hayvanların etleri muhtaç olanlara dağıtılırdı.


Resmi ekleyen



Asker ve memur gibi kamudaki görevlilerin belli bir beslenme standartları vardı. Üretilen yiyeceklerde askerlerin belli bir hakkı olurdu. Öküz eti, balık ve sebzelerden askerlerin belli ölçeklerde almaya hakları vardı. Her askerin aylık olarak 20 ekmek, yiyeceği kadar sebze, iki keten; giysi alma hakkı vardı. Kralın habercilerinin menüsü ise tamamen farklı idi. Bunların menüsünde her gün iyisinden ekmek, iyi sebzeler ve balık eti, öküz eti, şarap ve zeytinyağı; bal, incir olurdu.


ZENGİN MENÜSÜ

Üst tabakada yer alan Mısırlıların, et, kümes hayvanları, sebzeler, meyve suları, ve şarap kullandıkları en yaygın gıdalardı. Tabi ki ekmeği de unutmamak gerek. Yine bulunan bir Mısır resminde de Mısırlıların oldukça zengin bir menüden akşam yemeği yedikleri görülmekte.

Virginia Üniversitesi'nden Stephen Mackos tarafından yapılan bir çalışmada orta çağ dönemine ait Mısır, Çin ve Avupa insanlarının saçları üzerinde testler yapılmış, bu karşılaştırmalı testlerde sıradan Mısırların Avrupa ve Çinlilere göre daha iyi beslendikleri ortaya çıkmıştır.

KURABİYELER

Mutfak, çoğunlukla çatıda veya avlunun bir köşesi olurdu. Mutfak olarak kullanılan bu yerler yaprak ve dal benzeri hafif malzemelerle sütü kapanırdı. Izgara tarzı yemekler pişirildiğinde evi havalanması için mutfağın dışarıya açık olması için duvarlarda pencere açıklıkları büyük bırakılırdı. O yüzden bu mutfak köşeleri her zaman dışarıya açık bir tarafı olurdu.

Yemekler açık ateş üzerinde pişirildiği gibi, kilden yapılmış toprak fırınlarda da pişirilirdi. Yakacak olarak mangal kömürü ve odun kullanılırdı..

Kullanılan bu mangal kömürü hakkında bilgilere Medinet Habu'nun papyrus ve günlüklerinde rastlanır. Taşımada sepet ve çuvallar kullanılırdı. Yine bir odun dan meşaleler yapılırdı..


(-Tepenen, ), (Jms. -Ameset, ), (-Shaw, ), ve (-Hemedj). Hardal da, Egypt , tarçın ve biberiye, gibi baharatlarda tapınaklarda Ramses III'e sunulan hediyeler arasındaydı. Mercanköşk pelin, vanilya gibi baharatlar biraz daha değerliydi. Bu baharatları şarap veya bira gibi içkileri tatlandırmada kullanırlardı.

, daha çoğu içti, yapabilir, steepedin de onların eti var mı, ve, onlarda balık avlar mı. tatlandırıcı olarak bal, kuru üzüm, mayalandırılmamış üzüm şurubu, ve incirler, keçiboynuzu gibi meyvelerden yapılmış değişik şurup tarzında ürünler kullanırlardı bi. Yine sirke kullandıklarına dair yazılara rastlanmışytır.


KAPLAR

Eski Mısır mezarlarında bulunan yazılarda, yemek yemekle ilgili kullanılan kap kacaklar hakkında pek çok bilgiye rastlanmaktadır.Gıdaları saklamak için kullanılan kavanozlar, toprak kaplar, tepsiler, kepçeler, yemek çırpmak için kullanılan preparatlar. Et ve balık temizlemesinde kullanılan alçak mutfak masaları kullanılan masalar asarsındaydı.. Maslar alçak olduğu için iş yapılırken masanın kenarında çömelinirdi. Ve yemeklerde yine böyle bu alçak masalarda yenilirdi. Asil olmayan sıradan insanlar, yemeklerini kilden yapılmış toprak kaplarda pişirir ve toprak kaplarda yerlerdi. Zengin soylular ise, alım gücüne bağlı olarak daha pahalı olan bronz ve altın kaplarda yemeklerini yerlerdi. Yemek yerken bu günkü biçimiyle kaşık veya çatal kullanılmazdı. Yemeklerini parmak uçlarını kullanarak yerler ve yemekten sonra küçük su kaselerinde ellerini temizlerlerdi.

Konu Hale tarafından 22 Ağustos 2015 Cumartesi - 23:25 tarih ve saatinde düzenlenmiştir
Resim Linkleri Ve Konu İçeriği Düzenlenmiştir.


#2
Hale

Hale

    Hayat nefeslerle sınırlı, sevgilerle sonsuzdur.

  • Yönetici
  • 49.690 İleti
  • Gender:Female
  • Location:İstanbul
  • Interests:Mustafa Kemal ATATÜRK, Türk Tarihi, Türk Dili, Türk Edebiyatı, Türk Kültürü.
Resim Linkleri Ve Konu İçeriği Düzenlenmiştir.




0 Kullanıcı konuyu okuyor

0 Kullanıcı, 0 Misafir, 0 Kayıtsız kullanıcı