İçeriğe git

Welcome to Kadim Dostlar ™ Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account
Resim

Salep - Sahlep | Salep Yapımı - Orchidaceae - Orkideler Ailesinin Birçok Türünün Toprakaltı Yumrularından Elde Edilen İçecek

- - - - -

  • Yanıtlamak için lütfen giriş yapın
Bu konuya henüz cevap yazılmadı

#1
Hale

Hale

    Hayat nefeslerle sınırlı, sevgilerle sonsuzdur.

  • Yönetici
  • 49.690 İleti
  • Gender:Female
  • Location:İstanbul
  • Interests:Mustafa Kemal ATATÜRK, Türk Tarihi, Türk Dili, Türk Edebiyatı, Türk Kültürü.
Salep - Sahlep



Salep, Orchidaceae (orkideler) ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından elde edilen içecek. Ayrıca orkide türlerine Anadolu'da verilen genel ad. Sahlepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Gövdesi, dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir.


Resmi ekleyen




Kullanılan yeri köklerindeki yumrularıdır. Yurdumuzda bir çok çeşidi vardır. Salep yumruları müsilaj, glikoz ve uçucu bir yağ taşır. İçerdiği en önemli madde glikomannandır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında şiştiği için yaygın bir şekilde dondurma hammaddesi olarak kullanılır.
Özellikle Maraş Dondurması olarak bilinen dondurmaya tat ve koku kazandıran, dünyada sadece Kahramanmaraş'ın dağlarında yetişen bir orkide türünden elde edilen saleptir.



Resmi ekleyen




Kahramanmaraş'ın dağlarında toplanmadan dolayı orkide türleri son derece azalmıştır.
Anadolu orkideleri aşırı toplamadan dolayı tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bilinçsizce yapılan toplama yakında bu içeceğin, Orkidelerin tükenmesinden mütevellit içilememesine ya da çok ama çok pahalı olmasına sebep olacaktır. Doğal dengenin bozulmaması ve bir canlı grubumuzun daha silinip gitmemesi için gereken duyarlılığı göstermemiz gerekmektedir.



Resmi ekleyen




Faydası :


Göğsü yumuşatır. Öksürük ve bronşitte faydalıdır. Kabızlığı giderir. Basur memelerinde faydalıdır. Zihni çalışma gücünü arttırır. Kalbi kuvvetlendirir. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Vücudun ısınmasını sağlar. Cinsel gücü artırır. Osmanlıdan bu yana yukarıda sayılan etkilerin varlığı söylenegelse de içerdiği müsilaj yapısında maddelerden kaynaklı öksürük dindirici etkisi dışında tıbben kanıtlanmış bir etkisi yoktur. Özellikle afrodizyak(cinsel istek arttırıcı) etkisi kesinlikle bilimsel bir söylem olamaz. Müsilaj (suyla şişen maddeler) içeren her gıda kabız engelleyici olarak düşük bir etkiye sahiptir.

Salep borsası Burdur'un Bucak ilçesindedir. Tüm Türkiye'deki salepler burada alınıp satılmaktadır.



Resmi ekleyen




Sahlep Tarifleri:


• 1. Tarif:


Evde saf salep yapmak için:



1 tepeleme tatlı kaşığı salep ve 1 tepeleme tatlı kaşığı nişastayı (herhangi bir türü olur), biraz şekerle birlikte küçük bir kasede karıştırın. Biraz ılık süt ile ezerek bulamaç haline getirin. Bir yandan 2 litre süt kaynatın. Kaynayan süte hazırladığınız karışımı yavaş yavaş ekleyerek bir yandan çırpın. Tadına bakarak dilediğiniz kadar şeker ekleyin, kısık ateşte yarım saat kadar kaynattıktan sonra ocaktan almaya yakın 2 paket vanilya ekleyin. Hepsi bu kadar!
Bize 1 litre süt yeter derseniz, tatlı kaşığı yerine çay kaşığı ölçüsünü kullanın.


Salep de bir cins orkidenin yumrularından elde edilir ve bu bitki doğada gittikçe azalmaktadır.


• 2. Tarif:


Malzemeler



• 1 tatlı kaşığı nişasta
• 1 tatlı kaşığı patates nişastası
• 1 tatlı kaşığı pirinç unu
• 1 su bardağı süt
• 1 1/2 çorba kaşığı toz şeker
• Tarçın (istenildiği takdirde)


Tarif:


Teflon tencerede nişasta, patates nişastası ve pirinç ununu hafif kavurun. Daha sonra süt ve toz şekeri katın.

Boza kıvamına gelene kadar pişirin. Üzerine de istenildiği takdirde tarçın serpip servis yapın.


Sahlepin Faydaları:


• Göğsü yumuşatır.
• Öksürük ve bronşitte faydalıdır.
• Kabızlığı giderir.
• Basur memelerinde faydalıdır.
• Zihni çalışma gücünü arttırır.
• Kalbi kuvvetlendirir.
• Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar.
• Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.
• Vücudun ısınmasını sağlar.
• Cinsel gücü artırır.


Ülkemizde sahlep yetiştiriciği alanında büyük aşamalar kayıt edilmiştir. Kimi yerde sahlep denir, kimi yerde salep denir, kimileri sahlep yemek derken, kimileri ise sahlep içmek olarak kullanırlar bu cümleyi.





0 Kullanıcı konuyu okuyor

0 Kullanıcı, 0 Misafir, 0 Kayıtsız kullanıcı