İçeriğe git

Welcome to Kadim Dostlar ™ Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account
Resim

Bisküvi | Latince İki Kere Pişirilmiş Anlamına Gelen Tahıl Ürünlerinin Kimyasal Yollardan Fermente Edilmek Suretiyle Kabartılarak Pişirilmesiyle Elde Edilen Ürünlere Verilen İsim

- - - - -

  • Yanıtlamak için lütfen giriş yapın
Bu konuya henüz cevap yazılmadı

#1
Hale

Hale

    Hayat nefeslerle sınırlı, sevgilerle sonsuzdur.

  • Yönetici
  • 49.690 İleti
  • Gender:Female
  • Location:İstanbul
  • Interests:Mustafa Kemal ATATÜRK, Türk Tarihi, Türk Dili, Türk Edebiyatı, Türk Kültürü.
Bisküvi



Bisküvi kelime olarak Latince iki kere pişirilmiş anlamına gelen "biscocotus" sözcüğünden türetilmiş olup, tahıl ürünlerinin kimyasal yollardan fermente edilmek suretiyle kabartılarak pişirilmesiyle elde edilen ürünlere verilen bir isimdir.



Resmi ekleyen



Bir Tabak Bisküvi




Türk Standartları Enstitüsü'nün 2383 no'lu tanımlamasına göre bisküvi "unun içinde kabarmayı sağlayıcı maddeler, şeker, tuz, yağ ve gıda maddeleri ile ilgili tüzükte izin verilen diğer maddelerden biri veya birkaçı eklendikten sonra su ile yoğrularak tekniğine uygun bir biçimde işlenmesi, şekil verilmesi ve pişirilmesi sonucunda elde edilen bir unlu mamül" olarak ifade edilmektedir.


Türkiye'de bisküvi üretimi 1924 yılında başlamıştır. Üretim, 1956 yılında Avrupa'dan küçük otomatik şekil vericiler ve tavaya dizici makinalar getirilene kadar küçük imalathanelerde ve ilkel metodlarla yapılmıştır. 1932 yılında İstanbul'daki üretici sayısı 4'e yükselmiştir. Bugün, sektörde, çoğunluğu modern teknolojye sahip 35'i aşkın fabrika yıllık toplam 780 bin ton düzeyindeki üretim kapasitesi ile faaliyet göstermektedir. Sektörde kapasite kullanım oranı % 60'ın üzerine çıkmamaktadır. 2003 yılı itibariyle, 485 bin ton olduğu tahmin edilen üretim, özellikle Marmara ve Orta Anadolu bölgelerinde yoğunlaşmıştır.



Bisküvi Üretimi


Bisküvi (Bis coctus-bicuire); un, yağ, şeker ve glikoz, süt, yumurta, tuz, nişasta, kakao, karbonat, vanilya, lesitin, esans gibi maddelerin yapılacak çeşide göre değişik oranlarda karıştırılarak tekniğine uygun şekilde hamur yapıldıktan sonra şekillendirilip pişirilmesiyle elde edilen bir gıda maddesidir. Bayatlamadan uzun süre saklanabilmesi tüketiciye hoş ve değişik lezzetlerde sunulabilmesi nedeniyle öğün dışı beslenmede önemli yer tutmaktadır.

Bisküvi ve türevlerinin üretimi ilk olarak milattan önce 2600 yıllarında Mısırlılara kadar dayanmaktadır. Nil kilinden yapılmış dairesel teknelerde unlu mamuller pişirilmekteymiş.


Bisküvi Üretiminde Kullanılan Hammaddeler

Un


Özellikle Tr. compactum olmak üzere Tr. aestivum’un yumuşak çeşitlerinden elde edilen zayıf unlar kullanılır. Kuvvetli unlar Na-bisülfit (indirgen madde) ile zayıflatılır. 35 mikron elek üstü materyali yüksek, %8.5-10.0 protein miktarına sahip, alfa amilaz aktivitesi düşük unlar tercih edilir. Uzama kabiliyetleri yüksek, elastikiyetleri düşük olmalı, düşük su absorbsiyonuna sahip olmalıdır.


Romalılarla birlikte milattan sonra. 2. ve 3. yüzyıllarda çeşitlilik artmış ve üretim prosesleri gelişmiştir. İlk hamur mikseri Romalılar zamanında yapılmıştır. Bu mikserler hayvanın dairesel olarak tek bir nokta etrafında sürekli dönmesi ile çalışırmış.

Türkiye’de bisküvi sanayi son yıllarda gelişme göstermiş, tüketime sunulan çeşit fazlalığı yanında, özellikle modern teknoloji ve bilimsel yöntemler uygulayan belirli firmalarda kalite düzeyinin yükseltilmesi sonucu aranan bir gıda maddesi haline gelmiştir. Bisküvi sektöründe 1985 yılına göre toplam üretim kapasitesi 280 bin ton ve üretim miktarı 160 bin ton olup, 1985 yılında 218 bin ton, 1987 yılında 228.500 ton, 1988 yılında 237.000 ve 1989 yılında 250.500 ton’dur. Kişi başına yıllık tüketim kentlerde oldukça yüksek, kırsal kesimde ise çok düşüktür. Ortalama 3-4 kg kabul edilmektedir.

Bisküvi dış satımında en büyük Pazar orta doğu ülkeleri olup Suudi Arabistan, Lübnan, Ürdün, Körfez ülkeleri, İtalya ve İspanya sayılabilir. Son yıllarda diğer bazı Avrupa ülkelerine de bisküvi ihracatı gerçekleşmektedir. Yıllara göre bisküvi dışsatımı aşağıda verilmiştir

Bilim ve teknolojide gözlenen gelişmelerle gıdaların saklama sürelerinin artması, yeni üretim ve taşıma tekniklerinin ortaya çıkması gibi olumlu gelişmeler yanında diğer taraftan ülkemiz ve dünyada gıda kaynaklı sağlık sorunlarının her geçen gün daha fazla artması gıda güvenliği ve kalite kontrol kavramlarının daha fazla önem kazanmasına sebep olmuştur.





0 Kullanıcı konuyu okuyor

0 Kullanıcı, 0 Misafir, 0 Kayıtsız kullanıcı