İçeriğe git

Welcome to Kadim Dostlar ™ Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account
Resim

Pastörizasyon Nedir? | Yiyecek Ve İçecek Saklama Yöntemi

- - - - -

  • Yanıtlamak için lütfen giriş yapın
Bu konuya 2 yanıt gönderildi

#1
Hale

Hale

    Hayat nefeslerle sınırlı, sevgilerle sonsuzdur.

  • Yönetici
  • 49.690 İleti
  • Gender:Female
  • Location:İstanbul
  • Interests:Mustafa Kemal ATATÜRK, Türk Tarihi, Türk Dili, Türk Edebiyatı, Türk Kültürü.
Pastörizasyon


Yiyecek Ve İçecek Saklama Yöntemi


Pastörizasyon, Çeşitli sıvıların 100°C'nin az altında kısa bir süre ısıtılması ve sonra aniden 10°C altına kadar soğutulması ile yapılan mikroplardan temizleme işlemine verilen ad.


Resmi ekleyen



İşlem Fransız Louis Pasteur tarafından bulunduğu için “pastörizasyon” adını almıştır. Gerçekte pastörizasyonu ilk uygulayan New Yorklu Strauss'tur.

Günümüzde pastörizasyonun en çok kullanıldığı yerler, süt, meyve suları ve çeşitli meşrubatların mikroplardan arındırılmasıdır. Pastörize edilen sütte hastalık yapıcı mikroplar, mesela tüberküloz mikrobu ve malta humması mikropları öldürülür, fakat eğer varsa bakteri sporları canlı kalır.

Sütle bulaşan mikropların amilleri spor yapmadıklarından 63-66°C'de yarım saat veya 90-95°C'de 15 saniyede süt mikropsuzlaştırılmış olur. Birinci usule alçak pastörizasyon, ikinci usule yüksek pastörizasyon denilmektedir. Sütün tad ve lezzetinin değişmemesi bakımından alçak pastörizasyon daha çok tercih edilen yoldur. Buna karşılık her iki usulde de sütün besin değeri az da olsa kaybolur.


• 20 Nisan 1862 - İlk pastörizasyon deneyi Louis Pasteur ve Claude Bernard tarafından gerçekleştirildi.



Bakınız,
http://www.kadimdostlar.com/Yerli_ve_Yabanci_Bilim_insanlari_Biyografileri_f107/Louis_Pasteur_1822_1895_Mikrobiyolog_ve_Kimyag_t6675.html']Louis Pasteur | [1822-1895] Mikrobiyolog ve Kimyager Şarbon ve üne kavuştuğu kuduz hastalığı aşısını bulmuştur...' target='_blank'>Louis' class='bbc_url' title=''>http://www.kadimdostlar.com/Yerli_ve_Yabanci_Bilim_insanlari_Biyografileri_f107/Louis_Pasteur_1822_1895_Mikrobiyolog_ve_Kimyag_t6675.html']Louis Pasteur | [1822-1895] Mikrobiyolog ve Kimyager Şarbon ve üne kavuştuğu kuduz hastalığı aşısını bulmuştur...

http://www.kadimdostlar.com/Yerli_ve_Yabanci_Mutfaklar_Yemek_Tarifleri_f53/Sutun_Pastorizasyonu_Sutun_Tankta_LTLT_Yontemi_i_t78589.html']Sütün Pastörizasyonu | Sütün Tankta LTLT Yöntemi İle Pastörizasyonu' target='_blank'>Sütün' class='bbc_url' title=''>http://www.kadimdostlar.com/Yerli_ve_Yabanci_Mutfaklar_Yemek_Tarifleri_f53/Sutun_Pastorizasyonu_Sutun_Tankta_LTLT_Yontemi_i_t78589.html']Sütün Pastörizasyonu | Sütün Tankta LTLT Yöntemi İle Pastörizasyonu

http://www.kadimdostlar.com/Saglik_Dunyasi_Alternatif_Tip_ilk_Yardim_f117/UHT_Ve_Pastorize_Sut_Farki_UHT_Sut_Zararli_mi_U_t78590.html']UHT Ve Pastörize Süt Farkı | UHT Süt Zararlı mı? Ultra High Temperature - Çok Yüksek Sıcaklık' target='_blank'>UHT' class='bbc_url' title=''>http://www.kadimdostlar.com/Saglik_Dunyasi_Alternatif_Tip_ilk_Yardim_f117/UHT_Ve_Pastorize_Sut_Farki_UHT_Sut_Zararli_mi_U_t78590.html']UHT Ve Pastörize Süt Farkı | UHT Süt Zararlı mı? Ultra High Temperature - Çok Yüksek Sıcaklık

Konu Hale tarafından 13 Kasım 2015 Cuma - 19:17 tarih ve saatinde düzenlenmiştir
Resim Linkleri Düzenlenmiştir.


#2
Hale

Hale

    Hayat nefeslerle sınırlı, sevgilerle sonsuzdur.

  • Yönetici
  • 49.690 İleti
  • Gender:Female
  • Location:İstanbul
  • Interests:Mustafa Kemal ATATÜRK, Türk Tarihi, Türk Dili, Türk Edebiyatı, Türk Kültürü.
Pastörizasyon


Pastörizasyon, gıda sanayiinde, besin maddelerini hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırmak amacıyla uygulanan ısıtma yöntemi. İlk kez 1860'larda Fransız bilim adamı Louis Pasteur tarafından geliştirilen ve onun adıyla anılan bu yöntem, mikroorganizmaların ısı yardımıyla tahrip edilmesi esasına dayanır. İçinde enzim ve bakteri bulunan besleyici özelliği olan maddenin 60 C den 100 °C dereceye kadar ısıl işlemle öldürme veya etkisiz hale getirilme işlemidir.


Resmi ekleyen



Bakterilerin ölüm eğrisi canlının bulunduğu asitlik yüzdesi ve uygulanan sıcakla orantılıdır ve bazı sebzelerdeki enzimlerin parçalanma başlangıcı olan 60 °C'den 100 °C dereceye kadar ısı uygulanarak o besin maddesindeki bozulma enzimi parçalanasıya ve o besin maddesine özgü bakteri öldürme veya etkisiz hale getirilme derecesine kadar ısı uygulanır. Besinin merkezindeki sıcaklık esas alınır.

Ürünler besi kuvvetine göre bir yıldan bir haftaya kadar dayanıklılık kazanır. Pastörize gıdaların ev buzdolabı şartlarında (5 - 7 °C arası) saklanması ve satışa sunulması uygundur. Tazeden daha uzun süre tüketilecek gıdalar pastörize edilerek kullanma süresi uzatılır. Süt 63 °C, Turşular 82 °C, Domates suyu 94 °C dereceye kadar ısıtılarak bakterileri etkisiz hale getirilir. Pastörize etme süresinin yarı süresinde madde genellikle suyla soğutularak 40 °C dereceye getirilmelidir, yoksa renk, kalite kayıpları olur.

Et ve et suları pastörize edilemez, faydası çok kısa süreli olur. Bu yöntemin yaygın olarak uygulandığı gıdaların başında süt gelir. Ayrıca meyve suları, bira ve şarap gibi içeceklerle bazı katı yiyecekler için de bu yöntem kullanılır. Isıl işlemin 101 ve üstündeki derecelerinde basınç da uygulanması gerekir ve buna sterilizasyon denir. Yüksek proteinli olan et, ve baklagiller sebzelerde ve un gibi karbonhidratlar ihtiva eden gıdalarda uygulanır.

Konu Hale tarafından 13 Kasım 2015 Cuma - 19:18 tarih ve saatinde düzenlenmiştir
Resim Linkleri Düzenlenmiştir.


#3
Hale

Hale

    Hayat nefeslerle sınırlı, sevgilerle sonsuzdur.

  • Yönetici
  • 49.690 İleti
  • Gender:Female
  • Location:İstanbul
  • Interests:Mustafa Kemal ATATÜRK, Türk Tarihi, Türk Dili, Türk Edebiyatı, Türk Kültürü.
Resim Linkleri Düzenlenmiştir.




0 Kullanıcı konuyu okuyor

0 Kullanıcı, 0 Misafir, 0 Kayıtsız kullanıcı