İçeriğe git

Welcome to Kadim Dostlar ™ Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account
Resim

Çorba Pişirme Teknikleri Nelerdir? | Çorba Yapımında Kullanılan Üç Temel Teknik

- - - - -

  • Yanıtlamak için lütfen giriş yapın
Bu konuya henüz cevap yazılmadı

#1
Hale

Hale

    Hayat nefeslerle sınırlı, sevgilerle sonsuzdur.

  • Yönetici
  • 49.690 İleti
  • Gender:Female
  • Location:İstanbul
  • Interests:Mustafa Kemal ATATÜRK, Türk Tarihi, Türk Dili, Türk Edebiyatı, Türk Kültürü.
Çorba Pişirme Teknikleri Nelerdir? | Bu Tekniklerle Kendi Özel Tariflerinizi Yaratın

Resmi ekleyen


Çorba yapımında kullanılan üç temel teknik vardır. Bu teknikleri bilirseniz o zaman farklı malzemelerle yapılabilecek çorbalar için klasik tariflerle sınırlı kalmazsınız. Artık elinizdeki malzemelerle istediğiniz tarifi kendiniz yaratabilir, birbirinden güzel ve farklı çorbalar yapabilirsiniz.


Püre Yöntemi İle Hazırlanan Ezme Çorbalar:


Bu çorbalar genelde mercimek, bezelye, bakla gibi kuru sebzelerle ya da patates, havuç ve balkabağı gibi nişasta oranı yüksek taze sebzelerle yapılır. Püre çorbası tekniğini bilirseniz, o zaman daha farklı malzemelerle yapılabilecek çorbalar için istediğiniz tarifi geliştirebilirsiniz.

Püre çorbaları için genel pişirme kuralları şöyle sıralanabilir.

• İlk olarak “aromatik sebzeler” denilen soğan, pırasa, havuç ve isterseniz kereviz sapı gibi sebzeleri hazırlayıp pişirmeniz gerekir. Bu tür çorbalarda yapmanız gereken ilk şey çorbanın ana malzemesinin lezzetini arttıracak olan bu sebzeleri çok küçük doğrayıp tencerede zeytinyağında veya tereyağında karıştırarak 10 dakika pişirmektir.

• Aromatik sebzeler piştikten sonra ana malzeme eklenir. Mesela patates çorbası yapacaksanız, soyup küp şeklinde doğranan patatesleri tencereye ilave etmek, üzerlerine de gerektiği kadar stok denilen et-sebze-tavuk suyu doldurmak gerekir.

• Lezzet arttırmak için baharat bohçası hazırlanıp tencerede pişen çorbanın içine en baştan atılmalıdır. Baharat bohçası hazırlamak için bir karış uzunluğunda kare kesilmiş bir tülbent parçası içine bir defne yaprağı, 3 dal maydanoz, bir tatlı kaşığı tane karabiber ve bir tatlı kaşığı kuru kekik konur ve tülbentin ağzını bağlanır. Pişme süresince tencerede kalan bohça pişme tamamlanınca dışarı alınır. Pişirirken çorbanın dibinin tutmaması için ara sıra karıştırılmalıdır. Ayrıca yüzeyde biriken köpükler sürekli kepçeyle alınıp atılmalıdır.

• Baharat olarak, bu tip çorbalara baharatlı tuzlar veya muskat eklenebilir. Daha kıvamlı bir çorba istenirse bir çorba kaşığı yağda bir çorba kaşığı unu çevirip bu karışım çorbaya eklenebilir. Son aşamada bir el blenderiyle çorba püre haline getirilir. Nişastalı sebzeler su tuttuğu için çorbaya su ilave etmek gerekebilir.


Taneli Çorbalar:


Bunlar stok bazlı (et veya tavuk sulu) çorbalardır. Güzel taneli ve berrak bir çorba yapmak için kuru bakliyatlar, hamur işleri veya taze sebzeler lezzetli bir et suyu, tavuk suyu veya bazen de sade suda pişirilir. Bu tür çorbaların en güzel örneklerinden birisi kış çorbasıdır.

Bunun için;

• Tercihe göre sulandırılmış et veya tavuk suyu kaynatılır.

• İçine küp küp doğranmış çeşitli mevsim sebzeleri pişme sırasına göre ilave edilir pişirilir.

• Sonra içine isterseniz erişte, makarna, şehriye hatta kadayıf atabilirsiniz. Bu tür çorbalarda önceki günden kalan pilav ya da et yemeğini değerlendirebilirsiniz.


Kremalı Çorbalar:


Yağ ile unun ateşte kavrularak meyane hazırlanması ve ardından bu karışıma yavaş yavaş süt veya tavuk ya da et suyu ekleyip karıştırarak beyaz ve boza kıvamında bir sos elde edilmesi tekniğine dayanır. Çorbanın lezzetini tamamlamak için istenirse servis öncesi bir miktar taze krema da eklenebilir.

Kremalı çorbalar hazırlamak için diğer bir yöntem ise önce sebzeyi kavurmak ve meyaneyi daha sonra yapmaktır.

• Bu tür çorbalarda aromatik olarak kullanılan pırasa ince doğranır ve biraz sıvı yağ veya tereyağıyla birlikte kalın tabanlı bir tencerede orta ateşte iyice terletilir.

• Sonra kullanacağınız temel sebze hangisi ise küçük parçalar halinde kesilip tencereye ilave edilerek karıştırmaya devam edilir.

• Sebzelerin suyu buharlaştığında çorbaya asıl krema kıvamını verecek olan un eklenir ve orta ateşte karıştırarak hafifçe sararacak şekilde kavrulur.

• Sonra et veya tavuk suyu ilave edilir, tuz konur ve kaynadıktan sonra ateşin altı kısılıp sebzeler yumuşayana kadar pişirilir ve el blenderi ya da mutfak robotuyla püre haline getirilir.



Kaynak




0 Kullanıcı konuyu okuyor

0 Kullanıcı, 0 Misafir, 0 Kayıtsız kullanıcı