İçeriğe git

Welcome to Kadim Dostlar ™ Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account
Resim

Günkurusu Domates Ve Güneş Ocağında Domates Kurutma | Yaz Domateslerini Kurutma

- - - - -

  • Yanıtlamak için lütfen giriş yapın
Bu konuya henüz cevap yazılmadı

#1
Hale

Hale

    Hayat nefeslerle sınırlı, sevgilerle sonsuzdur.

  • Yönetici
  • 49.690 İleti
  • Gender:Female
  • Location:İstanbul
  • Interests:Mustafa Kemal ATATÜRK, Türk Tarihi, Türk Dili, Türk Edebiyatı, Türk Kültürü.
Günkurusu Domates Ve Güneş Ocağında Domates Kurutma

Resmi ekleyen


Günümüzde artık her mevsim domates yetiştiriliyor. Ancak sera domatesleri yaz domatesleri gibi lezzetli ve doğal olmuyor. Kışa hazırlanırken yaz domateslerini kurutmak ve bunu bedava bir enerji kaynağı olan güneş ocakları ile yapmak mümkündür.


Bereketli sıcak günlerin sona ereceği kesindir. Yaz sonunda kış hazırlıkları yapmak asırlardır gelenek haline gelmiştir. Gıdaları dondurup saklamak yeni bir yöntemdir. Birçok aile kışlık sebzeleri kurutarak saklama alışkanlığı edinmiştir. İç Anadolu'da çoğu köyde, şehirde rengarenk sebzeler güneşe asılır. Gaziantep’e Ağustos ayında gidecek olursanız balkonlarda ipte kurumakta olan patlıcanlara, biberlere hayran kalırsınız. Buralarda hava kurudur, geceleri soğuk olur.

Rio Grande veya kiraz domatesler yaz güneşinde kıpkırmızı ve likopen doludur, olgunlaştıklarında tadına doyum olmaz. Şimdi seralarda yapay atmosferler yaratıp tüm yıl domates yiyoruz. Hibrid sera domatesi tohumlarını Hollanda gibi yerlerden altın pahasına alıyoruz.

Yaz domateslerinin tadını ve yerini hiçbir sebze alamaz. Çinliler domatesi yemekten sonra meyve niyetine de yiyormuş. Salça domates üretiminde 2009 rakamlarına göre Türkiye ABD Çin ve İtalya arkasından geliyormuş. 11 milyon ton üretimimizi 3 milyon tonunu sos, salça, parça domates olarak tüketmişiz. Sn Benmayor’a göre Tarım Bakanlığımız domates sektörünü göz ardı etmiş durumda idi*.

Türkiye’de yılda 2000 saat güneş alan çok yerimiz var. Bu bedava enerjiden daha iyi yararlanmamız şart. Güneşte kurutma ile pişirme işlemleri birbirinden farklıdır. Tabii bulutlar güneşin önüne gelirse iş zorlaşır, gece olunca başka şekilde pişirmeliyiz. 15 yıldır uğraştığımız “Güneşle pişirme projesi”nde Türkiye’de Güney ve Güneydoğu’da binlerce aileye “Güneş Ocakları” adını verdiğimiz (orijinal adı cookit) kompakt katlanır kartonlardan göstermiştik. Bu yöntem Afrika, Hindistan gibi yerlerde olmazsa olmaz haldedir. Değişik tip ocaklar vardır. İleride resimleri ile anlatacağım.

Burada yalnız güneşle kurutma konusundan bahsedeceğim. Suyu buharlaştırmak için domatesin üstü açık kalmalıdır. Güneş ocakları ile pişirmede ince siyah tencereler kolaylıkla 130 dereceye çıkmaktadır. Bu özelliği ile güneş ocakları ile kurutma da yapılabilir. Tabii biraz değişiklikler yaparak.

Adana’nın iklimi İç Anadolu gibi değildir. Yazın özellikle Temmuz- Ağustos aylarında nem %95 lerde gezer. Bu sebze meyve kurutmayı zorlaştırır. Burada domates kurutmaya kalkınca küflendiği çok olmuştur. 2012 yazında – deneme yanılmalar sonunda - yeni bir günkurusu domates yapma yöntemi geliştirdim. Bu iş için olgun taze domatesler, adi tuz, ince siyah tepsiler, ve “Güneş Ocağı” birlikte kullanınca başarılı olunuyor.

Domates Kurutma

Güneş ocağının içinde ince siyah kek tepsileri üzerinde küçük domatesleri bir- iki günde kurutabilmekteyiz. Siyah tepsi yoksa ince herhangi bir tepsi de olur, fakat süre biraz uzayabilir.

Güneye bakan güneş ocağının ortasına bir nihale, üstüne de mat siyah ince tepsi yerleştirip, bunun üzerine kesilmiş tuzlanmış domatesleri dizeceksiniz. Suyu akmayan domates de denen, Bursa civarındaki tarlalardan gelen Rio Grande türü küçükçe etli, uzun domatesleri kurutmak çok pratik bir iştir. Başka domatesler de kurur ama buharlaşacak su miktarı ne kadar çoksa, işlem o kadar uzayabiliyor. Büyük olan domatesleri de mümkünse daha küçük parçalara bölmeniz gerekir.

Bursa veya kiraz domateslerden 3-4 cm boyunda olanlarını uzunlamasına ortadan ikiye kesin. Domatesler tam kırmızı olmalı, daha büyükleri kuruyacaksa iki yerine üçe, hatta dörde bölebilirsiniz. Bunları birbirine dokunmayacak şekilde siyah ince tepsiye dizdikten sonra- her parçanın üzerine gelecek şekilde turşu yapmak için kullanılan rafine olmamış- adi tuz serpiniz.

Güneş ocaklarını açıp, önündeki etek parçası güneye gelecek şekilde yerleştirin. Güneye bakan bir duvarınız varsa onun önünde olması fazla rüzgâr almasını önler. Tepsilere dizili tuzlanmış domateslerin altına birer nihale yerleştirin. Isınan tepsi güneş ocağının kartonuna temas edip yakmamalıdır. Sabah 8 gibi güneş ocağının ortasına yerleştireceğiniz tepsiler akşam güneş batana kadar kalabilir. Akşama domateslerin kuruyup, küçülerek birbirinden uzaklaştıklarını göreceksiniz. İrili ufaklı değil de hep aynı boy parçaların olması tercih edilir. Şayet tam kurumamış olan domates parçalarınız varsa bunları bir gün daha güneşte bırakınız. Kuruyanları cam kavanozlara yerleştiriniz. Hemen ağzını kapatmayın. Tam kurumamış, çok az rutubetli olan parçalar için güneş ocakları yönünü güneyden 30 derece daha batıya doğru yerleştirip, 1-2 saat daha az güneş görmelerini sağlayabilirsiniz. Hava bulutlu olursa kuruma süresi ayrıca uzayabilir. Bir ya da iki günde domatesler güneşle tamamen kuruyacaktır. Aylar sonra kullanmak için tam kurumuş domateslerin kavanozuna ayçiçeği yağı veya zeytinyağı doldurarak saklamak daha uygundur.

1970’li yıllarda domateslerin kullanımı için çok ilginç bir uygulama vardı; özellikle büyük yerli domatesler için.

Adana’nın yaz sıcağında Renault 12 otolarının benzin pompaları sık sık arıza yapardı.

Çözüm : Kocaman sulu yerli bir domatesi enine ortasından kesip bir külah gibi pompanın üzerine yerleştirmekte idi. Çoğu taksici yazın motor kaputunun altında hep bir yarım domates ile çalışırdı.

Sonuç: Her Sabah Yeni bir Çözüm Doğacaktır! Güneşle Pişirme konusu için bizi izlemeye devam edin.

*Domatese biraz ilgi lütfen” Gila Benmayor 28 Ağustos 2009 Hürriyet Gazetesinden



Kaynak



Dosya Ekle  gunkurusudomateskurutma.jpg   88,53K   0 kere indirildi




0 Kullanıcı konuyu okuyor

0 Kullanıcı, 0 Misafir, 0 Kayıtsız kullanıcı